Jeg har længe været mere end sædvanligt vild med at grille. I garagen har jeg både mine kuglegriller, en gasgrill, en bordgrill, et par engangsgriller, indtil flere grillpander, brændeknuder, trækul, trækulsbriketter, optændingsbriketter, grillstartere, grillbørster og selvfølgelig skuffer og skabe i køkkenet fyldt med grillspyd, pincetter og tænger, grillhandsker, grillriste, fiskeriste, grilltermometre, digitale termometre, friske stykker løvtræ, halm, hø samt poser med rygesmuld. Så udstyret er i orden.

Mindre kan nu også gøre det. Med denne bog vil jeg gerne videreformidle al den eventyrlyst og afslappede glæde, jeg selv føler, når jeg griller, og samtidig give forklaringer og generelle guidelines, uden at netop det afslappede og hyggelige ved at grille forsvinder, og teksten kommer til at lyde som den slags manualer, man enten samler grillen eller reolen fra IKEA efter.

Jeg har valgt at gå i dybden de steder, hvor jeg har erfaring for, at mange kommer i tvivl: Er det her overhovedet egnet til at grille og i så fald hvordan? Det er klart, at der er en del teknik involveret, og det er langtfra alt på supermarkedets hylder eller i køledisken, der er lige oplagt at smække på gløderne.

Så du finder altså ikke alenlange lister med grillmarinader eller 110 variationer over kartoffelsalat til studenterfest og barnedåb. Du får derimod et udvalg af mine yndlingsklassikere på kul, der hver især rummer en teknik eller et stykke generel grill-visdom, som du kan bruge i andre sammenhænge og på helt andre kødstykker eller retter.

Som i alle andre kogebøger, vil også jeg ydmygt opfordre til, at du læser opskriften igennem, før du lægger planer for din grillaften. Det vil give dig et større overblik − også i forhold til det antal gæster, du skal mætte. Prøv kun en eller to nye opskrifter ad gangen. Ikke fordi jeg tror, at du er gastronomisk ubegavet, men det er nu engang lettere at følge nye oplevelser til succes, hvis de er understøttet af et sikkert fundament. Så lav den fantastiske kartoffelsalat, du véd, du kan lave uden opskrift, og så fyr den af på de marinerede BBQ-spareribs og den hele rødfisk grillet i bananblade!

Sommeren går i fisk
Dessertkongen Morten Heiberg fortsætter sit grill-eventyr. Denne gang med alt godt fra havet. Det er hurtigt, lækkert og slet, slet ikke særlig svært!

Giv de gamle kendinge noget røg!
Dessertkokken Morten Heiberg kaster sig her med kærlighed over det salte køkken. Læs her, hvad det nordiske køkken betyder for Heiberg - om grill, røg og optænding. Og så får du naturligvis en række tips og opskrifter til fri afbenyttelse hjemme ved din grill.

Grillet - helt enkelt
Det behøver ikke være så svært – det der med at grille til tiden! Her kommer Morten Heiberg med endnu flere gode råd – og endnu flere spændende opskrifter – i tredje og sidste afsnit af hans grill-saga.

Grilldampet laks i pakke med tomat, basilikum og oliven
En næsten dekadent, let, lille ret der, ud over at den ikke flår husholdningsbudgettet, heller ikke lænker dig til køkkenet hele dagen, selvom du får gæster. Forbered det hele et par timer på forhånd og smæk nonchalant forretterne på grillen præcis 10 minutter før, de skal serveres. Husk lidt brød og hvidvin, det er det hele.

Lammekofta med harissa og to slags dip
Gudskelov, at der bliver længere og længere mellem de folk, der påstår, at lam smager af uld. Med dygtige halalslagtere i alle større byer og flere folk på landet, der opdrætter lam og geder er den kliché ved at være 100 % tilbagevist. Derimod er der ikke færdighakket lam i supermarkedets kølediske, så det skal enten hakkes friskt derhjemme eller hos slagteren – en win-win-situation.

Lam er robust i smagen og kan klare pæne mængder sød, stærk og aromatisk krydring, og det behøver ikke at have en høj fedtprocent for at være saftigt. Rør gerne farsen og form koftaerne et par timer på forhånd, så træder smagene frem, og formen holdes bedre over gløderne.

Hot wings
Dette er en genial og undervurderet udskæring på kyllingen. Something for the boys, something for the girls, og børnene er vilde med dem. De er lette at få sprøde, krydres hurtigt igennem, er fedtfattige og skal spises med fingrene – hvad er der ikke at elske?

Kyllingevinger fås som oftest fra frost og i en ordentlig portion; ikke dårligt, for det fordrer, at de laves på én gang, og der er sandt at sige sjældent nogen tilovers. Skulle du mod forventning have tiloversblevne fra aftenens fodboldkamp på tv eller grill-aftenen i haven, er grillede vinger ikke tossede i madkassen, evt. med lidt af den marinade, de er grillet i.

Sprødt rugbrød med gedeost og grillet squash
Når grillen er varmest, er det tid til kort og hård tilberedning. Det meste sommergrønt som asparges, tomater og squash har et relativt højt vandindhold og har det med at ligge og koge på risten, hvis kullene har temperatur til bøffer og pølser. Derfor skal de have et knald, når grillen er varmest, og især squash får perfekte grillstriber, der ud over at være attraktive også parfumerer kødet med røgsmag.

Et par dråber olivenolie og citronsaft er alt, den ellers neutrale squash behøver.

Det grillede rugbrød giver knas og søde malttoner, mens gedeosten tilfører blødhed og salt.