Cheesecakeis-Trifli med syltet appelsin

6-8 personer

syltet appelsin
6 usprøjtede appelsiner
1 usprøjtet citron
3 liter vand (3000 g)
saften af 1 citron
samme mængde sukker som vægten af frugten

cheesecake-is
5 dl sødmælk (500 g)
1 dl piskefløde (100 g)
1 stor spsk glukosesirup
175 g sukker
40 g æggeblommer (2 stk.)
revet skal af 1 usprøjtet citron
kornene af 1⁄2 stang vanilje
50 g flødeost

crumble
100 g blødt smør
100 g flormelis
100 g hvedemel
70 g mandelmel
1 knsp fint salt

vaniljesauce
5 dl piskefløde (500 g)
50 g sukker
1⁄2 stang vanilje
syltede appelsiner

Skyl appelsinerne og citronen grundigt. Skær citrusfrugterne i tynde skiver, og fjern eventuelle kerner. Kom frugtskiverne i en skål med 3
liter vand. Dæk til med husholdningsfilm, og lad det stå natten over og trække på køkkenbordet. Bring det hele i kog i en gryde, og lad det simre i 35 minutter. Afkøl til næste dag.
Dagen efter skal du afveje frugt og vand og tilsætte samme mængde af sukker. Bring det hele i kog, og lad det simre i 1 time og 20 minutter. Tilsæt citronsaft, og lad det koge i et par minutter. Hak evt. frugten
i mindre stykker. Hæld syltede appelsiner og lage i et patentglas eller anden tætsluttende beholder. Afkøl, og opbevar dem i køleskabet.

cheesecake-is
Kom sødmælk, piskefløde og glukosesirup i en gryde, og bring det til kogepunktet. Pisk sukker og æggeblommer sammen i en skål. Tilsæt revet citronskal og vaniljekorn. Hæld den varme mælkefløde over æggemassen under kraftig piskning. Hæld æggefløden tilbage i gryden, og lad den legere og tykne ved 85° under omrøring med en gummidejskraber. Mål efter med et digitaltermometer. Vær opmærksom på, at cremen ikke må koge. Hæld blandingen igennem en sigte over i en skål, og lad den afkøle helt.
Tilsæt flødeost, og kør en tur med stavblenderen. Lad blandingen trække i køleskabet natten over.
Kør isen i en ismaskine. Kom ismassen i en tætsluttende beholder og opbevar den i fryseren, til du skal servere triflien.

crumble
Bland blødt smør, flormelis, mel, mandelmel og salt sammen i en skål til en ensartet masse – gnid dejen mellem hænderne, så det ”krummer”. Fordel disse krummer på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem tørre ved stuetemperatur i ca. 20 minutter.
Forvarm ovnen til 165°.
Bag krummerne midt i ovnen i 20-25 minutter, eller indtil de er gyldenbrune. Afkøl.

vaniljesauce
Kom piskefløde, sukker, vaniljekorn og -stang i en kasserolle, og bring det i kog. Fløden vil tykne stille og roligt under omrøring med en gummidejskraber. Afkøl.

samling
Kom en stor skefuld syltet appelsin og lage i et dessertglas. Lav en stor kugle is, og læg den ovenpå (har isen været frosset længe, så lad den temperere 10 minutter ved stuetemperatur, inden du anretter) . Hæld et par spsk vaniljesauce over, og slut af med crumble. Server straks.

000